Klassisen parranajon ABC (eli mitä mä nyt teen?)

classic-shavingSitten kun mielenkiinto klassista parranajoa kohtaan on saavuttanut lakipisteensä siten, että viimeinenkin vastarinta on murrettu ja tilaus parempaa parranajoa lupaavaan nettikauppaan jätetty, saattaakin herätä vain lisää kysymyksiä. On ehkä jo haettu postista paketti, josta löytyy höylä, teriä, suti, erilaisia mömmöjä milloin mihinkin vaiheeseen käytettäväksi.

Miten ihmeessä näitä sitten käytetään? Miten saada ensimmäinenkin ajo onnistumaan niin ettei loppuikäänsä tarvitse kantaa Scarface-lempinimeä, ja niin että saavutettaisiin se hyvä ajotulos ja ennen kaikkea miellyttävä parranajokokemus?

1.0) Ota itsellesi aikaa. Tärkein ohje ensimmäiseen kertaan. Älä kokeile uusia hienoja parranajovälineitäsi ensimmäistä kertaa kolme varttia ennen budjettipalaveria tai kun vaimo huutaa supistusten tihenevän. Tee itsellesi palvelus, usko Ajomiestä, varaa hetki kiireetöntä aikaa ja rauhoitu. Tämä omaa aikaasi, ja vaatii hieman keskittymistä. Kaikki ok? Hyvä.

1.1) Esivalmistelu. Tämä vaihe saattaa olla purkkipartavaahdon ja moniteräpöristimen käyttäjälle vieras, mutta se kannattaa ottaa vakavasti. Esivalmistelu luo pohjan miellyttävälle parranajolle, ja parhainkaan partasaippua ei voi täysin pelastaa huonosti tehtyä valmistelua, niinpä se on siis yhtä olennainen osa kuin partavaahdon tekeminen ja levitys. Suomalaisen miehen luonnollisin paikka syntymiseen, kuolemiseen, tunteista puhumiseen, morsiamen kosimiseen, maailmanparannukseen ja etenkin parranajon valmisteluun on tietysti sauna. Ihan joka parranajokertaan saunominen ei ehkä osu, joten pelkkä suihkukin tekee ihmeitä. Kasvot pestään huolella, käyttäen lämmintä vettä ja mielellään jotakin ihoa kuivattamatonta saippuaa. Älä käytä liian kuumaa vettä, se vie kasvoilta niiden luonnollisia öljyjä ja kuivattaa ihoa. Pesun jälkeen voit käyttää halutessasi esivalmisteluvoidetta tai -öljyä. Tämä ei ole pakollinen vaihe, mutta monilla – mukaanlukien itseni – on hyviä kokemuksia näistä. Suurin hyöty niistä on silloin kun ei ole ollut aikaa saunoa tai käydä kunnon suihkussa, vaan kasvojen pesu hoidetaan pikaisesti. Voiteen tai öljyn kannattaa antaa vaikuttaa hyvän aikaa, jotta partakarvan pehmeneminen jatkuu entisestään. Jos haluat vetää todella ison vaihteen silmään, levitä kasvoille esivalmisteluvoiteen päälle kuumalla vedellä kasteltu pyyhe josta suurimmat vedet on puristettu pois, ja anna levätä siinä kunnes pyyhe jäähtyy. Klassinen parturikikka aikojen takaa.

2) Partavaahton valmistaminen. Tässä on ensikertalaiselle vielä suurempi ihmetyksen paikka, mutta koittakaa kestää – ei se oikeasti kovin vaikeaa ole. Suihkuun mennessäsi sujautit partasudin likoamaan lämpimään veteen, ja nyt sen voi ottaa sieltä pois. Älä käytä liian kuumaa vettä, ettei sudin karva eikä liimaus kärsi. Ravista sutia muutaman kerran, jos se on kovasti vettä horaiseva mäyräsuti niin voit myös puristaa suurimmanPicture 021 tulvan pois. Jonkin verran vettä täytyy kuitenkin sutiin jäädä. Tästä eteenpäin tekniikka hieman vaihtelee riippuen siitä, käytätkö kovaa saippuaa, pehmeää saippuaa vaiko kenties parranajovoidetta. Saippuaa ladataan sutiin pyörittämällä sitä kevyesti saippuan pinnalla, saippuasta riippuen puolesta minuutista reiluun minuttiin. Sutia on ladattu tarpeeksi kun siinä on saippuaa siten että karvojen päät sumputtuvat saippuan voimasta yhteen. Voidetta käyttäessä voit vain töräyttää pienen määrän voidetta vaahdotuskulhoon tai sutiin. Tässä vaiheessa mömmöstä riippumatta siirrytään joko vaahdotuskulholle tai kasvoille, vaahdotuksen kun voi tehdä kummassa tahansa. Itse suosin kulhoa, joten siirrytäänpä sinne.

Laita kulhoon ensin muutama tippa vettä, ja todellakin vain muutama. Jokaiselle saippualle pitää löytää oikea veden määrä, ja vettä on helpompi lisätä kuin ruveta lataamaan lisää saippuaa kompensoidakseen luomaansa tulvaa. Tässä vaiheessa kokkikoulun käyneille alkaa tulla flashbackejä, koska tavaraa aletaan vatkaamaan kulhossa. Ei tosin samalla intensiteetillä kuin kermaa, mutta ymmärtänette periaatteen. Välillä kulhon pohjalla voi tehdä kevyttä pumppaavaa liikettä. Vettä lisätään tarpeen mukaan. Tähtäin on saada aikaan paksua, kermaista vaahtoa jossa ei ole ilmakuplia. Kuplainen vaahto on merkki liiasta vedestä, liian kuiva vaahto on tahmaista ja….no, rutikuivaa. Jokainen saippua tarvitsee hieman eri vesimäärän, joten uutta Picture 034saippuaa onkin hyvä testivaahdottaa ennen kuin sen ottaa tositoimiin, jotta tuntee sen ominaisuudet kun ryhdytään tositoimiin.

3) Vaahdon levitys. Vaahtoa voidaan levittää sudilla kasvoille pyörivin ja maalaavin liikkein. Itse käytän yleensä näiden yhdistelmiä. Tässä kannattaa homman helppoudesta riippumatta olla huolellinen, tarkoitus on nostaa partakarvoja pystyyn ja levittää samalla kaikkialle suojaava kerros partavaahtoa.

4) The Real Deal, eli parranajo. Tähän on tultu. Kaikki on valmista. Vain sinä, kylpyhuoneen kirkkaissa valoissa kiiltelevä, kylmän teräksinen partahöyläsi ja vastassa parransänkesi joka tietää kohtalonpäivänsä koittaneen. Ennen kuin aloitat, mieti mihin suuntaan partasi missäkin kohtaa kasvojasi kasvaa. Jos asia ei ole ennestään tuttu, siihen kannattaa tutustua ennen kohtaa 1.0. Parta nimittäin ajetaan ensin myötäkarvaan. Tee lyhyitä vetoja, ja älä paina höylää ihoa vasten. Anna höylän tehdä työ. Muista myös ettei höyläsi ole enää pallonivelen omaava moniterähöylä, vaan sinun täytyy itse asettaa höylä oikeaan kulmaan. Oikea kulma on noin 30 astetta. Pidä ranne jäykkänä äläkä muuta terän kulmaa ajaessasi. Ole huolellinen, äläkä aja toista kertaa kohdasta josta olet jo suojaavan saippuakerroksen pois ajanut. Käännä höylää aika ajoin niin että käytät terän molempia puolia, ja huuhtele välillä vaahdot ja partakarvat pois höylästä.

Nyt olet saanut ensimmäisen ajokerran, eli passin, valmiiksi. Poski on vielä kaukana sileästä, mutta se kuuluu asiaan. Niin sanottuun metodiajoon kuuluu useampi pass, joten pyyhi ylimääräiset vaahtojämät pois, tartu partasutiin jossa pitäisi onnistuneen vaahdotuksemme myötä olla vielä reilusti vaahtoa, ja vaahdota kasvot uudestaan.

Seuraava laaki ajetaan ristikarvaan. Eli poikittain. Tunnustele tämän passin jälkeen fiilistä, jos haluat päästä vielä sileämpään tulokseen niin uusi vaahdotus ja ajo, joko vastakkaiseen ristikarvaan tai vastakarvaan. Vastakarvaan ajaminen edellyttää erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Se käytännössä leikkaa karvan ihokerroksen alta, joten se edellyttää todella hyviä esivalmisteluja ja varovaista ajoa, jotta iho ei ärsyyntyisi. Tällä kuitenkin saavutetaan silein tulos johon on mahdollista päästä, niin sanottu baby butt smooth eli BBS. Alan slangia, katsokaas. Olen NIIN sisällä skenessä, huomaatteko?

Kertauksena:

5) Viimeistely. Pese lopuksi kasvot vedellä, ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä taputtelemalla, ei hieromalla. After shave-osastolla on eri koulukuntien edustajia, monet käyttävät vaihtelevasti eri metodeja, jotkut ovat pitäytyneet tietyssä linjassa. Vaihtoehtoja riittää:

  • Perinteinen alkoholipitoinen partavesi. Alkoholi desinfioi, ja tarjoaa hetkellisen puraisevan poltteen. Erityisen hyvä partavesi ei kuivata silti ihoa, vaan sisältää kosteuttavia ja viilentäviä ainesosia.
  • Alkoholiton partavesi. Ei puraise eikä desinfoi kuten viinaan menevä partnerinsa, mutta sisältää muita ihoa hoitavia ainesosia.
  • After shave-balsami on kuin nestemäiseen muotoon valahtanutta voidetta, joka kosteuttaa ihoa hyvin. Tarjolla on tuoksuttomia balsameja, mutta myös monella merkillä on tuotesarjan mukaisen tuoksun omaava balsami.
  • Kosteusvoide. Erilaisia after shave moisturizer-nimellä myytäviä voiteita on tarjolla, mutta hommaan käy myös joku perinteisempi tavara. Kosteusvoidetta käyttäessä kannattaa kuitenkin ensin pestä kasvot kylmällä vedellä ja/tai hieroa kasvoja alunakivellä jotta ihohuokoset sulkeutuvat.

 

 

 

Mainokset

One thought on “Klassisen parranajon ABC (eli mitä mä nyt teen?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s