Vanhat konstit vai pussillinen uusia? Testissä Lushin parranajotuotteet

Klassinen parranajo on pitkien perinteiden, klassisen herrasmiesmäisten brändien ja vanhojen hyvien aikojen maailma, jossa moderneilla hömpötyksillä ei juurikaan ole tilaa. Ovatko nuo klassisesti valmistetut tuotteet todellakin parempia, vai voisiko nykyajassa luoda myös jotakin uutta joka toimisi yhtä lailla? Ajomies sai testiin tuotteita jotka saisivat oman ideologiansa ja tuotevalikoimansa osalta vastata tähän kysymykseen.

Brittiläinen Lush on kosmetiikka-alan yritys, joka valmistaa käsin tehtyjä, tuoreita kosmetiikkatuotteita. Firma rantautui Suomeen vuonna 2008. Lushilla on vahvat eettiset arvot, se vastustaa eläinkokeita ja tuotteet ovat vegetaarisia, suuri osa vegaanisia. Lush valmistaa kosmetiikkatuotteensa mahdollisimman kiinteään muotoon tilaa säästääkseen, ja tuotteet onkin pakattu eleettömiin kierrätetystä muovista valmistettuihin päniköihin, mikä on varsin virkistävä idea nykypäivän pakkausmetodien ja kulutustottumusten keskellä. Lushin valikoimassa on pääasiassa naisten kosmetiikkaa, mutta myös joitakin miehille tarkoitettuja tuotteita löytyy.

Picture 046

AJOMIEHEN TESTIPENKKI

Ajomiehen testipenkkiin (eli vaimoni kylpyhuoneeseen, jota saan välillä lainata) laskeutui näitä mystisen mustia päniköitä. Niihin tarkemmin tutustuessani  selvisi, että tarjolla oli Kalamazoo-niminen puhdistusaine kasvoille, sekä Dirty- ja Prince- nimiset parranajovoiteet. Pakkaukset ovat mielenkiintoisia kaikessa eleettömyydessään. Jokaisessa pakkauksessa on kyseisen tuotteen valmistaneen henkilön nimi, kuva ja ajankohta koska kyseinen tuote on valmistettu. Esimerkiksi kasvojenpuhdistusaineen oli tehnyt Judo-niminen henkilö viime syyskuussa, Dirty-parranajovoiteen oli keitellyt kasaan Ben viime vuoden marraskuussa.

Tuotteen tekijän nimi ja kuva purkin kyljessä

Sen enempää ihmettelemättä siirryin suihkun puolelle, ja pesin kasvoni huolellisesti Kalamazoolla. Kalamazoo on ”beard and facial wash”, joten se soveltuu myös miehille joille klassinen-, tai ylipäänsä minkäänlainen parranajo on vieraampi ilmiö. Koostumus oli todella paksua, ja hitusen epäilytti purkin avatessani, mutta epäilys olikin turha. Käyttöohjeissa neuvotaan vaahdottamaan aine käsissä ja kasvoilla, mutta ei siitä kyllä oikein mitään vaahdoksi kutsuttavaa saa varsinaisesti aikaiseksi. Tästä huolimatta Kalamazoo on todella miellyttävä tuote; kasvot jäävät tuntumaan todella raikkailta ja puhtailta, ja parransänki tuntui pehmenneen selkeästi. Aine myös tuoksuu todella hyvältä, siinä on jokin raikas, hieman hedelmäinen tuoksu, mutta kuitenkin sen verran miedossa ja miehiseen makuun sopivassa formaatissa että raaempikin metsuri kehtaa tätä varmasti ihan mielellään käyttää. Kalamazoo on kerrassaan mainio tuote!

Suihkusta poistuttuani tilanne oli se, että kasvoilla lepäsi juuri pehmitetty parin päivän sänki. Nyt oli siis mitä otollisin hetki katsoa, suoriutuisiko Lushin parranajovoiteet omasta leiviskästään yhtä mallikkaasti kuin kasvojenpuhdistusaine. Ensimmäisenä testattavaksi päätyi Dirty-parranajovoide.

1.7.2015 - 1
Öö…mitäs se tämä on?

Olin pessyt juuri kasvot erittäin huolellisesti, ja päätin olla käyttämättä mitään muuta esivalmistelua jotta pääsisin jyvälle Dirtyn ominaisuuksista mahdollisimman tarkkaan. Valikoin höyläksi Parker 99R:n ja teräksi Personna Platinumin. Avasin partavoidepurkin, ja melko erikoinen tuoksu levisi ilmoille. Tuoksua on melko vaikea pukea sanoiksi, mutta mielestäni sen kaltaisia tuoksuja tapaa yleensä kosmetiikkaliikkeen sijasta rautakaupan maaliosastolla – vaimoni taas löysi tuoksumaailmasta hajustetun hyttysmyrkyn. Kohtalaisen laaja spektri tuoksumaailman tulkinnassa oli siis havaittavissa.
Purkin avattuani koostumus ihmetytti tässäkin tuotteessa melko lailla. Aine muistuttaa koostumukseltaan enemmän kosteusvoidetta, kuin mitään sellaista jolla olen partani tottunut ajamaan. Perinteinen parranajovoide kun kuitenkin on enemmänkin pehmeämpään muotoon muunnettua saippuaa, kuin varsinaista voidetta – toisin kuin tämä. Koostumusta tutkittuani oli melko selvää että tässä savotassa, Lushin käyttöohjeiden mukaisesti, ei olisi partasudille käyttöä. Levitin siis voiteen kasvoille käsin. Sillä hetkellä tunsin partasutieni syyttävän tuijotuksen kylpyhuoneen hyllyltä, ja perinteitä kunnioittava, herrasmiesmäisen parranajajan sieluni vuodatti pienen kyyneleen.

Voiteet pärstässä, kaikki valmiina. Aloitin ajon poskelta ajamalla myötäkarvaan. Hmm. Onpas tämä….kovin hankalaa. Hyvin nopeasti kävi ilmi ettei voide liukasta eikä suojaa ihoa käytännössä lainkaan. Ajaminen oli hyvin epämiellyttävää. Voide myös tukki hetkessä safety razor-tyyppisenkin partahöylän rasvamaisella koostumuksellaan täysin, ja sitä oli hankala pestä höylästä pois. Voisin kuvitella että moniterähöylän tämä tukkii vieläkin pahemmin. Tässä vaiheessa olin tyytyväinen vain siihen että en ollut sotkenut partasutia tähän. Ajoin posket myötäkarvaan osittain, sitten oli yksinkertaisesti vain pakko luovuttaa. Pesin kasvoni Dirtystä puhtaaksi (pun intended), tein sudilla hyväksi havaitusta partasaippuasta vaahdon ja ajoin sillä loppuun. 1.7.2015 - 2

Parin päivän kuluttua tuli aika kokeilla, olisiko Princestä vastaamaan paremmin parranajon vaatimuksiin. Koostumus vaikutti huolestuttavasti melko lailla samanlaiselta kuin veljellään Dirtyllä, mutta ainesosaluettelo on parranajajan kannalta hyvin lupaavaa luettavaa; löytyy glyseriiniä, taikapähkinäuutetta, sekä erinäisiä luonnonöljyjä. Tuoksu on myös huomattavasti parempi kuin Dirtyssä, jokin pehmeä, hedelmäinen kasvituoksu työntyi tajuntaan kevyenä häivähdyksenä kun voidetta levitti. Mutta…

Lupaavista lähtökohdistaan huolimatta Prince kaatui samoihin kompastuskiviin kuin Dirty. Tuntui että partakarva pehmeni Princen käsittelyssä aavistuksen, mutta tuotteen paksuus ja rasvamaisuus tukki höylän eivätkä liukastavat ominaisuudet olleet kuin marginaalisesti parempia kuin Dirtyssä. Ajo oli tuskaisen hankalaa, ja niinpä se oli taas jätettävä kesken ja hoidettava loppuun muiden tuotteiden avulla.

Picture 017
Kalamazoo jätti alisuoriutujat varjoonsa.

En oikein ymmärrä minkälaiseen parranajoon Lush on voiteensa suunnitellut. Ajo tuntuu samalta kuin yrittäisi ajaa parran paksun kosteusvoiteen avulla. Mieleeni tulikin kokeilla kohtalaisen hyväntuoksuista ainesosiltaan lupaavaa Princeä ajon jälkeisenä kosteusvoiteena ja ihon rauhoittajana, ja pienellä annostelulla se itse asiassa toimikin melko mainiosti. Parranajovoide, joka toimii paremmin after shave-kosteusvoiteena? Outoa, mutta totta. En voi suositella näitä parranajovoiteita siihen käyttöön, johon ne varsinaisesti on suunniteltu.

YHTEENVETO

Ehkä siis tosiaan vain on niin, että vanhat hyväksi havaitut konstit ovat parempia kuin pussillinen uusia. Ainakin testatut parranajovoiteet ovat selkeä huti, jolla ei ole pääsyä jatkoon Ajomiehen armottoman testipenkityksen jälkeen.

Sen sijaan tämän testin valopilkku oli Kalamazoo-kasvojenpuhdistusaine. Se on aidosti mainio tuote, joka tekee ihon ja partakarvan todella pehmeäksi ja tuoksuukin miellyttävältä, joten se jäi ensikokeilemalta päivittäiseen käyttöön.

AJOMIEHEN PISTEET
Kalamazoo-kasvojenpesuaine 9,0 / 10
Dirty-parranajovoide 1,0 / 10
Prince-parranajovoide 1,5 / 10

Lushilla on Helsingissä kaksi kivijalkamyymälää, sekä verkkokauppa www.lush.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s