Parranajon hinta, osa 2: Testissä Shave Club Finlandin aloituspakkaus

Tähän mennessä olemme matkallamme saaneet selville jotakuinkin sen, että päästäkseen klassisen parranajon harrastajien eksklusiiviseen herrasmieskerhoon olisi hankintalistalle syytä saattaa perinteinen partahöylä, eli safety razor, sekä partasuti. Höylä kaipaa myös terän, joten jonkinlainen valikoima niitäkin olisi syytä hankkia. Laadukasta parranajosaippuaa tai -voidetta ilman tästä hommasta ei jää jälkipolville kerrottavaa, joten ostoslistalle nekin. Esivalmisteluvoidetta tai -öljyä jotkut myös tuntuvat kehuvan. Ehkä sitten sellainenkin. Mitäs jos tulee haava? Sullotaanko vessapaperituppoja haavoihin vai olisiko jotain fiksumpaakin tarjolla? Niin, ja se after shave-osasto. Joku metsäisen myskinen, maskuliinisuuden multihuipentuma, ihon pehmentävä eliksiiri jonka tuoksu kirvoittaa käyttäjältään vedet silmistä ja vaimolta pöksyt jalasta. Tässä vaiheessa metsien mies miettii, että alkaa tässä olemaan jo aika iso lista kaikenlaista. Taitaa tämä kaikki tulla kalliiksi?

Niin se helposti tuleekin. Jos mies hylkää automarkettien moniteräpeitsensä rutikuivine butaanivaahtoineen ja loikkaa perinteisen parranajon pariin hintalappuja katselematta; hankkien laatuhöylän, mahonkisessa kulhossa lepäävän parranajosaippuan ja laadukkaan partasudin, niin sadan euron merkkipaalun ohi ollaan menty heittämällä jo kauan ennen kuin after shave-osasto alkaa edes siintää horisontissa. Hetkinen. Tämän hommanhan piti olla halpaa? Terät 15 senttiä kappale ja höylä kestää sukupolvelta toiselle? Mitäs tämä nyt oikein tarkoittaa?

Voisiko klassisen parranajon pariin päästä pienemmällä budjetilla? Mitä jos haluaisin kokeilla, mutta en tohtisi heti kättelyssä sijoittaa kovin paljon rahaa koska en vielä tiedä onko tää edes mun juttu?

Näitä kysymyksiä pyörittelivät kaksi suomalaista miestä, jotka olivat itse hurahtaneet klassiseen parranajoon jo hyvän aikaa sitten. Miehet tulivat tutkimuksissaan siihen johtopäätökseen, että korkeat aloituskustannukset saattaisivat nousta monelle kynnyskysymykseksi, ja klassinen parranajo saattaisi jäädä kokonaan kokeilematta. Miehet päättivät etsiä sopivat tuotteet, joita voisivat myydä yhdessä paketissa klassisen parranajon aloituspakkauksena – hintaan, joka laskisi kynnyksen kokeilemiseen mahdollisimman alas. Tälle kivijalalle perustettiin keväällä 2015 klassisen parranajon verkkokauppa Shave Club Finland.

Shave Club myy verkkokaupassaan erityisesti aloittelijoille suunnattua Starter Kit:iä, joka sisältää oikeastaan kaiken tarvittavan klassisen märkäajon aloittamiseen. Hinta paketille on tätä kirjoittaessa 39,90 €, joten paljoa ei tarvitse satsata päästäkseen kokeilemaan mistä hommassa on kysymys. Jos käykin niin että klassinen parranajo vie mennessään (ja useinhan niin käy), on kaupassa tarjolla laaja valikoima tuotteita myös alkukynnyksen yli astuneille. Ajomies sai Shave Clubilta yhden Starter Kitin tutkailtavakseen, joten katsotaanpa mitä paketista löytyy:Picture 006

Pakkauksessa on Shave Clubin oma höylä, joka tietenkään ei tässä hintaluokassa ole viimeistelyltään parhaiden höylien Picture 045luokkaa, mutta omaa yllättävän mukavan painon ja balanssin heti ensi kerraa käteen otettaessa. Höylän paino on mukavasti enimmäkseen varressa, joten se ohjaa höylää luonnostaan oikeaoppisesti, eikä houkuttele käyttämään turhaa painetta ihoa vasten. Varressa on kohtalainen karhennus, josta saa melko hyvän otteen märilläkin käsillä. Höylässä ei ole mitään merkintöjä, joten sen valmistusmaasta tai muista detaljeista ei Ajomiehellä ole tietoa. On kuitenkin helppo veikata ettei se hintaluokkansa huomioiden ole ainakaan hienointa eurooppalaista käsityötä.

Partasuti on Mühlen edullisemman tuotelinjan HJM:n Saksassa valmistama villisiankarvainen Picture 036suti muovisella kahvalla. Suti oli hyviin kokemuksiini Mühlen tuotteiden kanssa pohjautuen ennakko-odotuksissani laadukkain tuote tästä valikoimasta, mutta se antoikin minulle pienen opetuksen ennakkoluulottomuuden tärkeydestä. Siitä lisää hieman myöhemmin.

Ennalta kiinnostavin ja mielenkiintoisin paketista löytyvä tuote on Shave Clubin omaa tuotantoa oleva parranajosaippua. Firma on etsinyt kumppanikseen pienen suomalaisen saippuapajan, joka valmistaa nämä saippuat käsityönä Suomessa. Siitä hatunnosto! Saippua on rakenteeltaan kohtalaisen pehmeää, ja tuoksu on persoonallinen ja miellyttävä. Tuoksussa tulee vahvana esiin rosmariini, joka yhdistyy hienoiseen sitrushedelmien vivahteeseen. Tuoksu ei ehkä mahdu omien ykkössuosikkieni listalle, mutta on kaikin puolin ihan miellyttävä eikä missään määrin läpitunkevan voimakas, vaan mukavasti tasapainossa.

Näiden lisäksi paketista löytyy hauskasti tulitikkuaskin muotoon tehty alunatikkuaski, joilla voi tyrehdyttää pienet verenvuodot. Lisäksi after shaven virkaa toimittaa pikkuruinen lasipullo, joka sisältää witch hazelia, eli kotimaisittain taikapähkinävettä. Tuo kummalliselta kuulostava aine on luonnon omaa after shavea, jota käytetään erinäisten ihoärsytysten ja ihottumien hoidossa, ja se on aivan erinomainen after shave-tuote. Siispä melko nappivalinta aloittelijan pakettiin. Näiden lisäksi mukaan on nakattu kaksi paketillista partateriä, jotka ainakin omassani olivat Derby ja Treet Platinum. Mukana tulee myös ”bonustuotteita”, jotka omassani olivat Mühlen parranajovoide- ja after shave-näytepussukat.

AJOMIEHEN TESTIPENKKI

Tutkittuani sisällön, oli jo korkea aika ruuvata Starter Kit Ajomiehen armottomaan testipenkkiin. Setti joutuisikin aika säälimättömän ponnistuksen alle, koska Ajomies oli juuri lomaillut Saimaan rannalla neljä päivää ilman parranajovälineiden läsnäoloa. Onko näistä vehkeistä mihinkään?

Alkuvalmisteluina kävin suihkussa, pesin kasvot huolellisesti ja laitoin sudin likoamaan. Partasaippua istui kuin valettu IMG_6220käyttämääni emaliseen mukiin. Ravistelin enimmät vedet pois sudista, ja aloin lataamaan sitä saippualla. Suti suorastaan räjähti täyteen hetkessä. Melko lupaavaa.

Siirryin vaahdotuskupille, lisäsin muutamia pisaroita vettä ja aloin IMG_6222vatkaamaan. Vaahtoa syntyi helposti, nopeasti ja paljon. Vaahdotuksesta siis toiset pojot.

Kasvoille levitettäessä aloin huomaamaan että ennakko-odotukseni eivät aivan kohdanneet todellisuutta partasudin osalta. Suti tuntui kuivana perinteiseltä, jämäkältä villisikasudilta, mutta kastuttuaan siitä tuli todella pehmeä eikä selkärankaa ollut juuri nimeksikään, mikä on villisikasudille varsin outo ominaisuus. Etenkin kun sutia ei ollut millään lailla sisäänajettu ennen testiä; sisäänajo todennäköisesti tekee HJM:stä vain vielä entistäkin lötkömmän. Tämän pehmeähkön saippuan kanssa puuttuvaa selkärankaa ei tosin jäänyt paljoa kaipaamaankaan, mutta kasvoja vaahdotettaessa sudin moppimaisen pehmeä leviäminen ei ollut oikein itselleni mieluisa ilmiö. Hommansa se kuitenkin ihan kelvollisesti hoiti, joskaan yhtään tätä kovemman saippuan kimppuun en tällä HJM:n sudilla lähtisi.

Latasin höylään Derbyn terän, ja ryhdyin ajamaan ensimmäistä passia myötäkarvaan. Sänki oli niin pitkä, että nyt pitäisi wpid-img_20150709_204328.jpgmennä rauhassa ja lyhennellä Saimaan aaltojen liplatuksessa kasvateltua orastavaa naamametsää usean passin ajan. Höylä leikkasi hyvin. Se ottaa miedosti, ja ajo on Derbyn kanssa hyvin pehmeää. Höylä on anteeksiantava ja varsin salliva virheille. Sille ei ole missään määrin ominaista partaveitsimäisen aggressiviinen ”close shave”, vaan pehmeällä tuntumalla lyhennellään partakarvaa passi passilta, horjuvankaan tekniikan kanssa ihoa ärsyttämättä. Aivan erinomaisia ominaisuuksia aloittelijan höylälle jokainen.

Ajoin pitkän kaavan, neljän passin ajon; myötäkarvaan, ristikarvaan molempiin suuntiin, ja lopulta vielä vastakarvaan. Halusin saada höylän kaikki ominaisuudet esiin, ja yritin saada maksimipasseilla edes jonkinlaista ihoärsytystä jotta taikapähkinä-after shaven ominaisuudetkin tulisi testattua. Ihoärsytystä ei kuitenkaan syntynyt käytännössä ollenkaan, ei edes vastakarvaan ajaessa jonka vaiheen usein jätän väliin normaalissa ajossani. Shave Clubin partasaippua on erinomainen. Se suojaa todella hienosti, ja liukastaa juuri siten kuin laatusaippuan kuuluukin. Vaahto hieman kuivahti passien välissä, joten sitä piti ruokkia vesitipalla ja muutamalla sudin pyöräytyksellä ennen seuraavaa kasvojen vaahdotusta. Kasvoille saippua ei kuitenkaan kuivunut, vaan säilyi juuri sopivan kosteana.

Höyläkin on mainio kapistus. Se ei ole kaunis, eikä valmistusjäljeltään tai viimeistelyltään Mühlen, Merkurin tai muiden laatumerkkien tasolle, mutta kun muistaa että tämä koko paketti maksaa saman verran tai vähemmän kuin pelkkä laatuhöylä, ymmärtää sen täydellisyyden funktionaalisen toimivuuden tässä yhtälössä. Höylä toimii hienosti, ja on pehmeällä ja miedolla ottavuudellaan erinomainen valinta ensimmäiseksi höyläksi.

Ihoärsytyksen puutteesta huolimatta käytin after shavea, joka jätti iholle mukavan pehmeän tunteen. Haavoja ei syntynyt, joten alunatikuille ei ollut testeissäni käyttöä. Testasin setin kahden päivän päästä samalla kaavalla, joskin toki lyhyemmällä sängellä ja vain myötä- ja ristikarvaan, ja tulos oli jälleen yhtäläisen miellyttävä.

YHTEENVETO
Paketti on selvästi mietitty huolellisesti alusta loppuun. Saippuan ajo-ominaisuudet ovat erinomaiset, se on helppo vaahdottaa ja saa isot ekstrapisteet kotimaisesta käsityöstä – joskin saippua on kooltaan hyvin pieni, vain 40-grammainen. Höylä istuu ominaisuuksiensa puolesta aloittelijan tottumattomaan käteen kuin valettu. Myös after shaven ja teräpakettien valinta osoittaa että ajatustyötä on tehty aloittelijan tarpeita silmällä pitäen. Ennakko-odotuksieni vastaisesti suti oli paketin heikoin lenkki, joka toimii paketin osana ihan kohtalaisesti mutta on jatkoa ajatellen kuitenkin ominaisuuksiltaan varsin vaatimaton. Kokonaisuutena on sanottava, että on hämmästyttävää että alle neljällä kympillä voi saada näin erinomaisen ja lähes täydellisen setin. Shave Clubin Starter Kitistä ei puutu muuta kuin esivalmistelutuote, ja sekään ei ole puutteena järisyttävän suuri. Ajomies suosittelee tätä pakettia jokaiselle joka epäröi siirtymistä klassisen parranajon pariin alkuinvestoinnin mahdollisen suuruuden takia.

AJOMIEHEN PISTEET

koko paketille: 9,0 / 10

Starter Kitin ja muita tuotteita voi ostaa Shave Club Finlandin verkkokaupasta.

Mainokset

One thought on “Parranajon hinta, osa 2: Testissä Shave Club Finlandin aloituspakkaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s