Giesen & Forsthoff Vintage-partahöylä

Solingen on läntisessä Saksassa sijaitseva kaupunki, jolla on valtaiset perinteet veisten, miekkojen ja muiden teräesineiden valmistamisesta. Jos ostat Saksassa valmistetun partaveitsen, siinä varsin suurella todennäköisyydellä lukee jossakin kohtaa Solingen. Tuossa myyttisessä teräasekaupungissa pitää majaansa myös Giesen & Forsthoff GmbH. 1920-luvulla perustettu yhtiö valmistaa sekä omallaan että Timor-nimellä partaveitsiä sekä partahöyliä. Alunperin näitä korkealuokkaisia, käsintehtyjä välineitä tuotettiin ainoastaan ammattikäyttöön partureille, mutta sittemmin niitä on ollut saatavilla myös kotikäyttöön.

Giesen & Forsthoffin yritysideologiaa tutkiskellessa kaikki kulminoituu yhteen sanaan jolla he haluat ilmiselvästi tulla määritellyksi, ja se on laatu. Siihen on satsattu tinkimättömällä vakavuudella, ja sen takana seistään selvästikin yhtenä rintamana. Oli aika tutkia, onko se pelkkää sanahelinää vai onko Solingenin porukan rinnanröyhistely aiheellista.

Suomessa Giesen & Forsthoffin tuotteita myy Blizzard Shaving, joka lähetti Ajomiehelle Vintage-sarjan höylän testiin.

IMG_6632

Kyseistä Vintage-mallin höylää valmistetaan useina eri versioina. Tarjolla on sekä avo- että suljettukampaisia versioita eri varsilla, joista tällä hetkellä Blizzard Shaving myy teräsvartista mallia, sekä eri puuvartisia malleja suljettukampaisina versioina. Tarjolla on testissäni olleen oliviipuisen kahvan lisäksi saksanpähkinäpuuta, tammea, padoukia, wengeä ja eebenpuuta. Etenkin puuvartisina höylät miellyttävät Ajomiehen silmää todella paljon jo pelkkien kuvien perusteella. Höylä saapuu pakattuna melko juhlavaan rasiaan, jossa on mukana paketillinen Timorin partateriä.

IMG_6288

IMG_6291Tarkempi tutustuminen paljastaa höylän henkivän poikkeuksellista laadun ja luksuksen tuntua. Höylä on todella tasapainoisen tuntuinen ja kaikilta yksityiskohdiltaan täydelliseksi viimeistelty. Höylän paino, koko ja tuntuma käsissä on selkeästi ajateltu viimeistä piirtoa myöten loppuun saakka – poikkeuksellisen laadukkaan tuntuinen kokonaisuus. Etukäteen suurin epäilykseni kohdistui oliivipuiseen varteen, jonka otaksuin olevan liukas. Puupinta on kuitenkin käsitelty siten, että siihen on saatu todella hyvä pito, ainakin näin kuivaharjoitteluna testatessa.

Jonkinlaista identiteettikriisiä Giesen & Forsthoffilla on lienee havaittavissa, sillä pakkauksessa ja papereissa puhutaan järjestään G&F:n tuotemerkistä, mutta höylään on kuitenkin etsattu ”Timor Solingen”-tekstit. Vaikuttaa myös siltä että G&F onkin vaihtanut uusimpaan tuotantoon oman nimensä Timorin tilalle, joten identiteettikriisistä on lienee selvitty. No, rakkaalla lapsella tunnetusti nimiä riittää.

IMG_6640Tämä höylä on omaan silmääni yksinkertaisesti järjettömän kaunis esine. Se on materiaaleiltaan ja viimeistelyltään sekä yleiseltä työnlaadultaan ehdottoman ensiluokkainen luksustuote. Se on kuin totaalinen vastakohta aiemmin testissä olleelle Shave Club Finlandin höylälle, joka hoiti hommansa aivan loistavasti, mutta maksaa murto-osan siitä mitä tämä höylä maksaa.

Suuri kysymys onkin se, tarjoaako höylä myös loistavan ajotuloksen, vai onko kauneus ja eleganssi pelkkää pintaa?

IMG_6606

AJOMIEHEN TESTIPENKKI

Testiin valmistauduttiin perinteisesti suihkulla, ja firenzeläisen perinteikkäästi Prorason vihreällä esivalmisteluvoiteella. Mitchell’s Wool Fat-parranajosaippua oli likoamassa, samaten Semoguen villisikasuti. Laitoin G&F:n höylään mukana tulleen Timorin terän, ja aloitin vaahdon tekemisen.

Jotenkin tämä höylä vain istuu käteeni kuin mittatilauksesta. Pidin tuota pään levennettyä nuppia alkuun vain näyttävänä koristeena, mutta se istuu ajettaessa käteen kuin valettu, auttaen saamaan todella hyvän ja luonnollisen otteen varresta. Samaten varren höyläpäässä oleva muotoilu on paitsi kaunis, myös funktionaalinen; höyläpäätä huuhdellessa ei vesi pääse höylän varrelle asti levennyksen vuoksi. Ja se onkin fiksu lisä, koska jos varren kastelee oikein tarkoituksella, pitävästä puupinnasta tulee kuin tuleekin liukas. En kuitenkaan sitä onnistunut kastelemaan muutoin kuin itsetarkoituksellisesti, joten normaalissa käytössä otteen pidon kanssa ei ilmennyt ongelmia. Hankaluuksia pidon kanssa on siis luvassa ainoastaan jos olet tottunut lotraamaan kätesi ja höylän vartta myöten täysin märäksi partaa ajaessasi. Höylä on varsin pitkävartinen, joten etenkin pidempiin höyliin mieltyneille tai isokätisille höylän käyttäjille tämä istuu hanskaan täydellisesti.

IMG_6602Höylä on ottavuudeltaan jotakuinkin keskitien kulkija, kurkottaen varovasti hitusen aggressiviisuuden suuntaan. Se ei ole millään tapaa mieto, mutta ei myöskään yliaggressiivinen. Sillä saa varsin tarkan ajon hyvin helposti. Timorin terän kanssa se toimii hienosti kimpassa, ja kombo suorastaan soi partakarvan katkeillessa. Vaivatonta, helppoa, mukavaa.

Loistava ajo viimeisteltiin Prorason vihreällä balsamilla, ja suihkauksella Acqua di Parman Coloniaa. Äärimmäisen miellyttävä ajo lähes kaikille aisteille.

YHTEENVETO

Giesen & Forsthoffin höylä on palanen luksusta. Se ei ole sitä kuitenkaan millään turhamaisella tavalla, sillä kauneudestaan huolimatta se on myös funktionaalisesti todella hyvä höylä. Siinä on jotakin klassisen parranajon pitkiin perinteisiin ja herrasmieskulttuuriin syvästi vetoavaa. Höylällä saa melko tarkan, hyvin mukavan ja ongelmattoman ajon. Mikään R41 tämä ei ole, joten jos etsit todella aggressiviista höylää, tämä ei ole valintasi – ainakaan suljettukampaisena versiona.

IMG_6635Höylä on poikkeuksellisen tasapainoinen. Se ei ole mitenkään raskas, mutta jollain vaikeasti selitettävällä tavalla se vain tuntuu täydellisen painoiselta. Se ei varmasti ole sattumaa, niin loppuun asti mietityiltä kaikki tähän höylään valitut ratkaisut tuntuvat. Puuvartisena tämä höylä on melko hinnakas, mutta hinta tuntuu täysin perustellulta kun höylän saa käteensä ja sitä käyttää.Jos etsit höylää joka näyttää upealta, tuntuu upealta, leikkaa hyvin, ja nautit ripauksesta luksusta elämässäsi – etsintäsi on päättynyt.

Giesen & Forsthoff lunastaa lupauksensa laadusta. Tämä höylä kutkuttelee syvästi Ajomiehen aisteja sekä funktionaalisena käyttöesineenä että äärimmäisen kauniina teollisen suunnittelun helmenä. En kertakaikkiaan keksi tästä höylästä aavistuksen liukkaan varren lisäksi juuri mitään kritisoitavaa, siksi ei ole muuta mahdollisuutta kuin antaa lähes täydet pisteet.

AJOMIEHEN PISTEET

Giesen & Forsthoff Vintage: 9.9 / 10

Giesen & Forsthoffin höyliä ja paljon muuta klassiseen parranajoon liittyvää myy Blizzard Shaving.

IMG_6629

Mainokset

3 thoughts on “Giesen & Forsthoff Vintage-partahöylä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s