Diagonaalinen juttu – Merkur 39C Slant

Usein kun puhutaan tarkimmasta mahdollisesta parranajosta mitä höylällä voi suorittaa, nousee kaksi mallia ylitse muiden. Avokampainen partahöylä, ja slant-höylä. Ensimmäisestä Ajomiehellä oli mukavia kokemuksia; täälläkin usein hehkutettu Mühlen R41 on raju, mutta tarkkaakin tarkempi ajuri. Slantista en tiennyt oikein mitään muuta kuin että se on kummallisen näköinen, jotenkin vääntyneen ja epäsymmetrisen oloinen kummajainen; kuin auton alle jäänyt partahöylä. Mikä oikestaan on slant, ja miten se poikkeaa tavallisesta höylästä? Tästä tarjoutui oiva tilaisuus ottaa selvää kun Razor Master lähetti Merkur R39 Slant-höylän Ajomiehen testipenkkiin.

IMG_6655

MIKSI DIAGONAALINEN LEIKKAUS?

Slant suorana suomennoksena viittaa kaltevuuteen, johonkin joka on vinossa. Ja siitä onkin kyse, koska ensimmäisenä huomio kiinnittyy erikoiseen ajopäähän joka kallistaa terän vinoon. Mutta miksi?

Vinon leikkauspinnan historiaa täytyy hakea ajatusmaailmallisesti niinkin äärimmäisen kaukaa kuin giljotiineista. Kyllä, luit oikein; giljotiineista. Englannin Yorkshiressä kehitettiin todennäköisesti 1600-luvulla yksi ensimmäisistä giljotiineistä, joka sai nimekseen syntymäkylänsä mukaan Halifax Gibbet. Tässä teloituslaitteessa oli iso, painava kirveen terä suoralla leikkuupinnalla. Paino oli tarpeen, koska suoran terän leikkuukyky on rajallinen, minkä myöhemmin ymmärsi Joseph-Ignace Guillotin, joka rakensi oman versionsa seuraavalla vuosisadalla, ja omalla keksinnöllään antoi nimen koko karmaisevalle laitteelle jolla se – onneksi tosin käytöstä poistettuna – tänäkin päivänä muistetaan.

Guillotin nimittäin tajusi että diagonaalisesti leikkaava terä leikkaa helpommin ja vaatii huomattavasti vähemmän voimaa taakseen. Ranskalainen sovellus aiheesta sisälsi vinon, kaltevasti leikkaavan terän joka katkoi rikoksiin syyllistyneiden päitä ongelmitta. Jos sivuutetaan tämä makaaberi yhtymäkohta giljotiineihin, tähän täsmälleen samaan oivallukseen perustuu myös slant-höylien teho. Jos diagonaalinen leikkaus katkoo mitä tahansa helpommin ja vähemmällä voimalla, eikö se toimisi samalla tapaa myös partahöylässä?

IMG_6677

IMG_6664Merkur 39C on jykevää tekoa. Se on 9,5 senttiä pitkä ja painaa 110 grammaa, joten se on melko massiivinen höylä. Se tunnetaankin yleisesti myös lempinimellä ”Sledgehammer”, eli moukari. Mielestäni isommissa ja painavissa höylissä on jotain omaan käteen sopivaa, joten 39C tuntui heti miellyttävältä hyppysissä. Reiluhko paino sopii hyvin myös slantin luonteeseen, koska se ohjaa käyttäjää luonnostaan olemaan painamatta sitä ihoaan vasten. Höylän materiaaleissa ja viimeistelyssä ei ole moitteen sijaa, se on kauttaaltaan hyvää tekoa ja oikein tyylikäs kokonaisuus.

Höylä on rakenteeltaan kaksiosainen, ja osat ruuvataan kiinni toisiinsa höylän päässä olevasta nupista. Kaksiosainen rakenne tekee sen, että tämän kaverin kanssa ei voi leikkiä Frankenrazor-leikkejä, eli vartta ei pysty tähän vaihtamaan. Terän vaihto on hitusen työläämpi operaatio kuin perinteisessä kolmiosaisessa konstruktiossa, koska kierretappi on varsin pitkä ja terää saa pujotella sitä pitkin hyvän matkaa. Terä kuitenkin istuu paikoilleen kuten laatuhöylässä kuuluukin, ei heilu eikä etsi paikkaansa vaan kiristyy jämptisti paikalleen.

IMG_6729

AJOMIEHEN TESTIPENKKI

Slänttärin kaveriksi valikoitui Executive Shavingin Pre shave-öljy, RazoRockin XXX-saippua, La Tojan balsami ja sudiksi Simpsonin The Colonel. Heti alkuunsa käy selväksi että slant on käytössäkin totaalisesti erilainen höylä kuin mikään aiemmin kokeilemani. Olen kokeillut varsin laajan kirjon erilaisia höyliä, ja tämä kokemus on jotain todella uutta. Alkuun tuntuu todella jännältä, kun terä kulkee selvästi vinossa iholla vaikka käsi vetää höylällä suoria vetoja. Kun siihen ensihämmästykseen tottuu, alkaa huomata miten järjettömän hyvin Merkur leikkaa.

IMG_6667Vaikka olinkin tutustunut slänttäreiden konseptiin perusteellisesti, ja mietiskellyt syvällisesti aina giljotiineista lähtien diagonaalisen leikkauksen saloja, tuli slant-höylän suorituskyky silti yllätyksenä. Ensimmäisellä ajokerralla minulla on neljän päivän jykevä sänki, ja jo ensimmäisen passin jälkeen iho oli lähes absurdin sileä. Normaalisti näin pitkällä sängellä ensimmäisen passin jälkeen karvaa on vasta lähetty lyhentämään, ja nyt oltiin jo ensimmäisen ajon jälkeen siinä pisteessä että hövelimpi mies saattaisi jättää koko parranajon siihen. Tällaista en ollut kohdannut koskaan ennen, en millään höylällä, en tuunaamalla enkä säätämällä. Hulluinta siinä on se, että höylä ei tunnu iholla millään lailla raa’alta eikä yliaggressiviselta. Varovainen sen kanssa saa olla, koska se kyllä puraisee ja kovaa jos keskittyminen herpaantuu – mutta kun tekniikka on hallussa, on ajo yhtä juhlaa. Sama toistui toisella testikerralla, jolloin Merkur kohtasi huomattavasti lyhyemmän sängen. Yhtä sujuvaa ja miellyttävää. Tässä ero ei kuitenkaan ollut niin käänteentekevä kuin pitkällä sängellä, johon harva höylä kykenee puremaan näin rautaisella otteella.

Aiemmin tarkimman mahdollisen tuloksen sain sillä alati kehumallani R41:llä, joka on todella tarkka ja aggressiivinen höylä. Merkur 39C ajaa vieläkin tarkemmin. Ja siinä missä R41 on hieman raju iholle, tekee Merkur oman työnsä kevyesti ja huomaamattomasti, totaalisen ihoystävällisesti. Partakarva katkeaa diagonaalileikkauksella kuin itsestään. Hämmästyttävä ajotulos.

YHTEENVETO

IMG_6682Merkur 39C Slant on hurja höylä. Sillä saa todella tarkan ajon täysin minimaalisella ihoärsytyksellä. Se toimii mielettömän hyvin etenkin pidemmän ja karkeamman sängen kanssa, mutta pelittää yhtä lailla parralle kuin parralle. Se on varsin helppokäyttöinen ja ihoystävällinen, mutta sen luonnetta pitää kuitenkin kunnioittaa; vaikka se ei tunnukaan yliaggressiviiselta, saa sillä pahaa jälkeä aikaan jos ei tiedä mitä tekee. Käden pitää olla vakaa ja ajokulma hallussa, ja siksi tämä ei ole suositeltava ensivalinta perinteiseksi partahöyläksi. Mutta jo toiseksi höyläksi tämä alkaa olla melko ehdoton hankinta.

Slänttäri saattaa paperilla kuulostaa lähinnä myyntikikalta ja tavalta tehdä jotakin eri lailla vain tekemisen tai erikoisuudentavoittelun vuoksi. Voin kuitenkin vakuuttaa että sitä se ei todellakaan ole. En ole saanut yhdelläkään höylällä tarkempaa, ja samaan aikaan ihoystävällisempää ajoa kuin Merkur 39C Slantilla. Höylä on tarkka kuin R41, mutta samalla lempeä iholle kuin markkinoiden miedoimmat partahöylät. Höylän varressa saisi ehkä olla inasen verran parempi pito, mutta käsittämätön ajotulos mitätöi sen olemattomaksi sivuseikaksi.

Merkur 39C Slant tuli ryminällä ja raivasi itsevarmasti oman tilansa Ajomiehen suosikkihöylien joukon kärkeen. Tässä on höylä jonka tulisi kuulua jokaisen höylämiehen valikoimaan. Näin hienon ajotuloksen omaavalle höylälle ei ole muita vaihtoehtoja kuin antaa täydet pisteet. Ajomies suosittelee erittäin lämpimästi!

AJOMIEHEN PISTEET

Merkur 39C Slant 10 / 10

Merkuria myy Razor Master.

IMG_6661

Mainokset

2 thoughts on “Diagonaalinen juttu – Merkur 39C Slant

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s