Haslinger-parranajosaippuat (ja tuulahdus menneisyydestä)

Haslinger on pieni itävaltalainen saippuavalmistaja, joka sai alkunsa vuonna 1949, kun kemisti Georg Haslinger osti vanhan saippuatehtaan ja alkoi valmistamaan saippuaa omalla nimellään. Georg uskoi alusta alkaen luonnon voimaan, ja panostikin saippuanvalmistuksessa eri yrtteihin, lääkekasveihin, hunajaan ja kasviöljyihin. Niille perustuksille hän loi elämäntyönsä, ja tänä päivänä Haslinger tarjoaa varsin kattavan valikoiman eri kosmetiikka- ja saippuatuotteita.

Haslingerin parranajosaippuat ovat keränneet kehuja ympäri maailman, joten mielenkiinto olikin suuri kun viime aikoina kovasti parranajotuotteiden tarjontaan satsannut Hillstrand lähetti Ajomiehelle testipenkitettäväksi Haslingerin santelipuu- ja salviaparranajosaippuat.

IMG_6359

IMG_6366Kuten kaikki Haslingerin tuotteet, myös nämä parranajosaippuat on pakattu hyvin eleettömästi. Pakkauksen virkaa toimittaa pelkkä muovikääre, jossa on etupuolella tuote-etiketti ja takana tuoteselosteet. Pakkausmateriaaliin ei siis turhia törsäillä. Saippuoista välittyy jo muoveissa tunnustellessa sellainen mukava kotikutoisuuden tuntu, ne eivät ole harpilla piirretyn pyöreitä eivätkä tasaisen sileitä, vaan niissä on inhimillinen tekemisen meininki jo kättelyssä.

Paketista otettuna santelipuun tuoksu on hyvin pehmeä ja lempeä. Haslingerin näkeys santelipuusta on varsin mieto, joten esimerkiksi Prorason santelipuu-moukariin tottuneelle ero on kuin yöllä ja päivällä.

IMG_636860-grammaiset saippuat ovat rakenteeltaan varsin kovia, joten pienehköstä koostaan huolimatta yhden kiekon käyttöikä on varmastikin melko pitkä. Tuoteseloisteista on helppo huomata, että Georg Haslingerin alkuperäisestä visiosta on melko hyvin pidetty kiinni.

Haslingerin saippuat eivät totisesti ole hinnan kiroissa, sillä Hillstrand myy niitä reiluun viiden euron hintaan, joten jos laatu on kohdillaan niin tässä on aineksia markkinoiden kovimman hinta-laatusuhteen omaavien saippuiden aivan kuumimpiin kärkikahinoihin. Otetaanpa siis selvää mitä Georgin sympaattiset pikkukiekot ovat syöneet; ensimmäisenä uhrina santelipuusaippua.

AJOMIEHEN TESTIPENKKI

IMG_6379


Suihkusta suoriuduttuani oli aika laittaa suti likomaan ja esivalmistelut käyntiin. Sudiksi valitsin uuden, vasta sisäänajovaiheessa olevan espanjalaisen Vie-Longin amerikkalaistyyppisen pitkävartisen hevosenkarvasudin. Ajattelin pysytellä tuoksujen puolesta santelipuun maailmassa, joten alkuvalmistelun hoiti räväkkä italialaisserkku, Prorason punainen esivalmisteluvoide. Sitä ja Haslingeria rinnan nuuhkiessa oli kyllä helppo huomata että eri puusta on nämä pojat veistetty. Siinä missä firenzeläinen suorastaan huusi oman olemassaolonsa kaikille tiettäväksi täyttäen tuoksullaan huoneen, itävaltalainen kumppaninsa kellahti hiljakseen lepäilemään emalimukin pohjalle, aivan kuin hiljaisesti haastaen että katsotaanpa sitten lopuksi mitä on saatu aikaan. Höyläksi valikoitui ruusukultainen luottoratsu, Mühle R41 satuloituna Treetin terällä.

IMG_6426Vie-Long on hevossudiksi suhteellisen jämäkkä, kompakti ja matalahkon loftin omaava suti, joten lataaminen sujui ongelmitta. Vaahdotuskupilla lysti jatkui yhtä kepeänä. Vaahdon tekeminen ja sopivan vesimäärän hakeminen oli hyvin helppoa.

Haslingerin vaahto ei ole ainoastaan helppoa valmistaa, se myös toimii. Vaahdon suojaavuus ja liukkaus on sillä tasolla, että vajavaisuuksia on vaikea keksiä. Ainoa keksimäni miinus on tuoksun mietous. Monen muun saippuan tapaan tuoksu taittuu vaahdottaessa entisestään, ja niinpä tuoksu on melko huomaamaton ajaessa. Tämäkin miinus on tietenkin hyvin subjektiivinen mieltymys, koska itse olen tykästynyt enemmän voimakkaammin hajustettuihin saippuoihin. Haslinger on sen verran miedosti hajustettu että tuskin häiritsee hajusteille herkkiä, mutta kuitenkin omaa sen verran tuoksua ettei ole täysin mitäänsanomaton. Oli miten oli, on helppo huomata että kyseessä on aivan erinomainen saippua.

IMG_6391

Salviasaippuan vuoro koitti parin päivän päästä. Paketista otettuna tuoksu on yhtä lailla erittäin miellyttävä. Sama lempeä pehmeys, ei millään lailla häiritsevän voimakas tuoksu. Ehkä kuitenkin aavistuksen voimakkaampi kuin santelipuisessa veljessään.

Salviasaippua on für sensible haut, eli herkälle iholle suunnattu tuote. Tuoteselosteita santelipuun kanssa vertailemalla en oikein keksinyt mitään suuresti mainittavaa eroa, joten ehkäpä lääkesalvian parantavat ja hoitavat ominaisuudet ovat suunnattu erityisesti herkkää ihoa hellimään. Siispä kokeilemaan.

IMG_6421

Sinisen kiekon kaveriksi tähän ralliin valittiin aiemmin arvioitu Braveheart-höylä Personnan terällä, saman valmistajan pre shave-öljy ja villisiankarvainen Semogue 1200-partasuti. Kasvojen IMG_6429kostutus vedellä, tiraus öljyä kasvoille ja liotetusta sudista muutamalla ravistuksella suurin tulva pois. Jos santelipuun kanssa Vie-Longin hevossudilla homma oli simppeliä, niin jämäkän Semoguen kanssa homma oli suorastaan naurettavan helppoa. Suti oli helppo ladata, ja vaahdon teko silkkaa riemua. Taas tuli todistettua että kovan saippuan paras kaveri on kunnollinen villisikasuti, joten siihen kannattaa jokaisen satsata jos kovasaippuat vetävät puoleensa.

Vaahto oli erinomaista. Se liukastaa, pehmentää ja suojaa upeasti. Tästäkään on vaikea keksiä vajavaisuuksia. Aivan erinomainen saippua. Salviassakin tuoksu taittuu yhtä lailla vaahdottaessa vielä miedommaksi, joten siitä ainoa kosmeettiinen miinus. Vaahto ei kuivu kasvoille eikä edes vaahdotuskuppiin, vaan se toimii koko parranajosession ajan moitteettomasti.

YHTEENVETO

IMG_6361Haslingerin santelipuu ja salvia ovat yksinkertaisesti loistavia parranajosaippuoita. Se on fakta josta ei pääse yli eikä ympäri. Niiden liukastus, suojaavuus ja kosteuttavuus on täysin moitteettomalla tasolla. Saippuoiden perustuoksu on erinomainen, joskin mieto. Vaahdottaessa ja ajaessa tuoksu lievenee entisestään, joten etenkin tuoksuille herkkiä tai mietotuoksuisista saippuoista pitäville nämä ovat erityisen nappivalinta. Itse pidän voimakkaammista tuoksuista saippuassa, joten siitä hyvin subjektiiviset ainoat miinukset; saippuoiden hento perustuoksu on niin hyvä että jos se olisi vain rutkasti voimakkaampi, en keksisi enää mitään marisemisen aihetta. Saippuat on pakattu simppeliin muovikääreeseen, joten näitä ostaessa ei maksa hienoista kulhoista eikä pakkausmateriaaleista turhia. Se on ehkä jollekin miinus, mutta maailman täyttyessä turhaan tavaraan jokaisen kotoa varmasti löytyy joku purkki tai muki jossa saippuaa voi säilyttää. Haslinger ei ole pakannut saippuaansa hienostuneesti, se ei ole herraskainen eikä yläluokkainen, vaan se on yksinkertaisesti mielettömän hyvä saippua.  Usein sanotaan että halutessaan hyvän ja halvan pitää ostaa kaksi tuotetta. Tässä tapauksessa se ei pidä paikkaansa. Reilun viiden euron hintainen, tämän tasoinen saippuakiekko on niin kovan luokan diili että tulee olemaan järjettömän vaikea kisa yrittää ohittaa Haslingerin parranajosaippua hinta-laatusuhteessa. Tai päästä edes tasoihin.

AJOMIEHEN PISTEET

Haslinger santelipuu 9.4 / 10
Haslinger salvia 9.4 / 10

Haslingerin saippuoita myy Hillstrand

JOKERIKORTTI

Hillstrandilta saamassani paketissa oli Haslingereiden lisäksi myös jotain mystistä. Sieltä löytyi pullo, joka oli rahdattu ilmiselvästi kotiovelleni suoraan Leonid Brežnevin kylpyhuoneen kaapista. Jostakin pysähtyneisyyden ajasta ja YYA-sopimusten menneestä maailmasta kotiini oli pölähtänyt tämän näköinen lekkeri, joka jo aiemmissa tämän artikkelin kuvissa salakavalasti esiintyi:

IMG_6375

Eihän tämä nyt ole tottakaan. Sata millilitraa elämän eliksiiriä suoraan Tsekkoslovakiasta. Pullo näyttää siltä että tämän voimalla Jaromir Jagr Senior vietteli tulevan vaimonsa ja laittoi palan jääkiekkohistoriaa alulle. Sellainen ETYK-kokouksen tunnelma kesältä 1975 tässä on heti kun pullon käteensä ottaa. Nyt on ehtaa tavaraa. Pitäkää Tabacinne ja Menneninne, nyt on kaivettu jostain Moskvitš Eliten hanskalokerosta todellinen pala mennyttä maailmaa. Oli aika ottaa syvä henkäys, rauhoittua hetki ja rohkaistua nasauttamaan korkki auki. Mille tällainen aine voi tuoksua?

Řidičskémuž testovací lavice (eli Ajomiehen tsekkoslovakialainen testipenkki)

IMG_6373Korkin avattuaan sitä on jotenkin yllättynyt siitä, ettei pullosta kurkkaakaan Mike Tysonin tapaan tyrmäävä ja aistit tukkiva oikea koukku, vaan hyvinkin miellyttävä ensikosketus. Välittömästi sitä huomaa että nyt ollaan eri hehtaareilla kuin muut 70-80-luvuilta tutut, törmäkät emännän etsintään ja tyrmäämiseen suunnitellut maskuliiniset hengitysteiden lamauttajat. Ensimmäinen mielikuva on mitä klassisin Eau de Colognen sitruksinen perustuoksu, joka on lajin kantaisää 4711 Kölnisch Wasseria muistuttava. Sitrustuoksu taittuu kuitenkin äkkiä lähes kokonaan pois, ja tuoksun auettua siinä tuntuu metsäisen raikas, hieman myskinen tunnelma. Tuoksu osui ja upposi välittömästi. Se on raikkaan miehekäs, olematta kuitenkaan perinteinen sitruksinen kesätuoksu. Naurettavan edulliseen reilun kuuden euron putelihintaan voitanee sanoa että hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan. Kun aine on vielä kietaistu neuvostohenkiseen pulloon, ja siten kutkuttelee Ajomiehen sisimmässä jotain menneisyyden kaikuja ja slaavilaista rujoa romantiikan tajua, ei voi kuin olla tyytyväinen tähän tavaraan, liipaista sitä pari kourallista poskiin ja niskaan ja lähteä soittoruokalaan humpalle.

YHTEENVETO

Alpa toimii yhtälailla neuvostonostalgian ystävälle tai ilman sitä. Tuoksu on niin hyvä, että olisi helppo kuvitella tätä myytävän myös hienossa designer-pullossa tavaratalon hajuvesiosastolla. Partavetenä sen ominaisuudet eivät ole kummoiset, eihän se toki varsinainen after shave olekaan. Se polttelee melko mehevästi, eikä kosteuta ihoa mainittavasti. Sen varsinaisessa nimenmukaisessa käytössä Eau de Colognena se on melko huikea tuote. Sen edullisuus ja brutaali estetiikka tuo vain oman mukavan sävynsä kokonaisuuteen. Usein edulliset hajuvedet ovat hapen syrjäyttäviä, jopa ahdistavan voimakkaita; Alpa puolestaan on kevyt, metsäisen maskuliininen, ja aidosti raikas sanan varsinaisessa merkityksessä. Olen testijakson aikana saanut huomattavasti enemmän kehuja hyvästä tuoksusta reilun kuuden euron Alpaa käyttäessäni, kuin muista kalliista tuoksuista yhteensä. Tuoksu myös kestää melko hyvin, eikä katoa hetkessä kuten monet muut perinteiset kölninvedet. En tiedä voiko tähän hintaan saada mistään parempaa EdC:tä.

JOKERIKORTIN PISTEET

Alpa Eau de Cologne 9.8 / 10

Myös Alpa on Hillstrandin valikoimissa.

IMG_6372

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s