Klassinen parranajo?

IMG_6677Mistä puhutaan kun puhutaan klassisesta, perinteisestä parranajosta? Ensimmäisenä nousee mieleen välineet; partaveitsi tai vanhanaikainen safety razor-partahöylä, partasudit, runsaat saippuasta tai voiteesta itse tehtävät partavaahdot ja muistoja mieleen tuovat klassiset tuoksut. Moni vaalii lämpimiä muistoja omasta isästä tai isoisästä ajamassa partaansa partaveitsen tai vanhanmallisen höylän kanssa, muistaa partavaahdon levityksen ja partaveden lumoavan tuoksun. Nämä vanhanaikaiselta kalskahtavat metodit ovat saavuttaneet kiihtyvään tahtiin uutta käyttäjäkuntaa sekä kansainvälisesti, että enenevässä määrin myös meillä Suomessa. Klassisesta parranajosta onkin muodostumassa miesten harrastus, joka koukuttaa yhä useamman miehen pauloihinsa.

Miten siis niinkin arkipäiväisestä henkilökohtaisen hygienian ja yleisen siisteyden ylläpitämisestä voi ylipäätään tulla harrastus?

IMG_6729Moni siirtyy klassisen parranajon pariin käytännön syistä; se on halvempaa kuin ostaa moniterähöylän kalliita teräpakkauksia, tai siksi että se on mukavampaa ja tuo tuulahduksen entisaikojen glamouria arkipäiviin. Lähes yhtä usein lajia kokeillut huomaa koukuttuvansa siihen ja kokee ettei paluuta entiseen ole; parempi ajotulos, hyvinvoiva ja ärsyyntymätön iho sekä parranajon kokonaisvaltaiseksi muuttuva aistielämys tarjoaa jotain mitä nykyaikaisin metodein ei voi saavuttaa. Myös valinnan vapaus vie mennessään. Siinä missä markettien hyllyjen miehille tarjoamat vaihtoehdot ovat paitsi hinnakkaita, myös vähäisiä, vyöryttävät samaan aikaan perinteiseen märkäajoon keskittyneet lukuisat nettikaupat valtaisan kavalkadin tuotteita joista voi valita mieleisensä. Nettikauppoja löytyy jo kotimaan kamaraltakin lukuisia, ja tarjonta alkaa olla varsain runsasta. Valtaisien mahdollisuuksien maailma vie helposti mennessään, ja erilaisia välineitä, saippuoita, esivalmistelutuotteita ja after shaveja viehättyy kokeilemaan ja etsimään niitä itselleen täydellisiä tuotteita. Siihen se harrastuksen halpuuden illuusio usein jääkin – siinä missä naiselta ei saa kysyä ikää eikä elopainoa, ei miehen harrastuksista sovi hintaa tiedustella.

IMG_6945Kuten niin monet muutkin harrastukset, ei klassinen parranajokaan elä pelkillä tuotteilla. Nettiin onkin keskittynyt aktiivinen ja alati kasvava harrastajien yhteisö, joka jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan aiheen ympäriltä. On ilahduttavaa huomata ettei harrastus selvästi olekaan vanhojen perään haikailevien nostalgikkojen sanahelinää, vaan netin kollektiiveihin on löytänyt tiensä ihailtavan laaja kirjo miehiä; klassinen parranajo tuntuu vetävän puoleensa miehiä iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Blogikulttuuri on alalla kukoistanut kansainvälisesti jo pitkään, mutta viime vuosina myös supisuomalaisia, ensimmäisellä kotimaisella kirjoitettuja hyvin tasokkaita ja asiantuntevia blogeja on alkanut ilmestyä harrastajien ja lajista kiinnostuneiden iloksi.

IMG_6434Parranajo voi muodostua harrastukseksi siksikin, että tässä kiireisessä ajassamme se pakottaa pysähtymään hetkeksi. Se vaatii ottamaan omaa aikaa itselleen, keskittymään siihen mitä on tekemässä ja olemaan ajattelematta mitään muuta. Se tarjoaa arkisen kiireen keskelle miehelle hetken hengähtää, nauttia omasta ajasta ja miellyttävästä parranajosta. Kokonaisvaltaisena kokemuksena se jättää virkistyneen, hyvän olon josta voi ammentaa energiaa tulevan päivän haasteisiin. Siinä on oppimiskäyrää, eikä tuloksia saa nykyajan mulle-heti-nyt- periaatteella; veitsellä ei opi ajamaan hetkessä, höylälläkin ajaminen vaatii paneutumista. Se on tuulahdus menneisyyttä tähän päivään, kiireettömyyden keidas tähän hektiseen maailmaamme. Siksi tänäkin iltana lasten mentyä nukkumaan valmistelen oman parranajoni huolella, ja vietän oman, kiireettömän hetken jolloin omiin ajatuksiin ja kylpyhuoneeseen ei mahdu muuta kuin terän alla katkeavan partakarvan sointi, menneen maailman kaikuja kuiskiva, aisteja hyväilevä tuoksumaailma ja tämän kaiken jälkeen silkkisen sileät ja pehmeät leukaperät.

IMG_6720Minulla on kunnia toivottaa lämpimästi jokaikinen mies kokeilemaan klassista parranajoa. Siitä ei ole pakko tehdä itselleen harrastusta jos ei niin halua, mutta sen sijaan voit löytää mukavimman mahdollisen tavan suoriutua päivittäisistä parranajorutiineistasi, ja parhaimmillaan säästät vielä selvää rahaa. Terää ei kannata pelätä, sillä jokaikinen veitsen tai perinteisen höylän käteensä ottanut on oppinut partansa sillä ajamaan. Jokaisen tulisi kokea millaista on ajaa partansa siten kuin edeltävien sukupolviemme miehet sen tekivät. Ota riski ja kokeile! Väitän vakaasti ettet siinä riskinotossa voi mitään hävitä. Tervetuloa mukaan!

Ajomies

cropped-0021.jpg

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s